
Het oor
Het oor wordt onderverdeeld in drie delen:
- het buitenoor (auris externa), bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Dit deel, dat in de volksmond 'het oor' wordt genoemd, dient om geluidstrillingen op te vangen.
- het middenoor (auris media) met de drie gehoorbeentjes. Dit systeem zet de geluidstrillingen om in mechanische trillingen en geeft ze door aan het binnenoor.
- het binnenoor (auris interna), bestaat uit het slakkenhuis met daaraan de gehoor- en de evenwichtszenuw. Het slakkenhuis is het orgaan dat verantwoordelijk is voor de geluidswaarneming. Hier vindt de omzetting plaats van mechanische trillingen naar zenuwimpulsen. De zenuwimpulsen worden vervolgens doorgegeven via de gehoorzenuw naar de hersenen waar het geluid wordt verwerkt en waargenomen.

Het buitenoor
Het buitenoor bestaat uit een uitwendig, kraakbenig deel (de oorschelp) en de gehoorgang.

Het middenoor
Het middenoor is een met lucht gevulde holte. De luchtdruk in het middenoor wordt geregeld door de buis van Eustachius, die de verbinding vormt tussen het middenoor en de neus/keelholte. Er bevinden zich drie gehoorbeentjes in het middenoor; de hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes).

Het binnenoor
Het binnenoor (de cochlea) is een met vloeistof gevulde ruimte die de vorm heeft van een slakkenhuis. De verbinding tussen het middenoor en het binnenoor wordt het ovale venster genoemd. De voetplaat van de stijgbeugel is in het ovale venster bevestigd en werkt als een soort piston die de vloeistof in het binnenoor beweegt.

De werking van het oor
De oorschelp en de gehoorgang vangen geluidstrillingen op. Vervolgens komt het trommelvlies in beweging. De mechanische trillingen van het trommelvlies worden doorgegeven aan de stijgbeugel d.m.v. de hamer en het aambeeld. De stijgbeugel beweegt heen en weer als een piston in het ovale venster, waardoor de vloeistof in het slakkenhuis beweegt.