Gehoorverlies

Gehoorverlies

Gehoorverlies wordt vaak gerelateerd aan ouder worden, maar er zijn vele andere oorzaken. Afhankelijk van de plaats in het oor waar het gehoorverlies wordt veroorzaakt, is er sprake van een geleidingsverlies of een perceptief verlies. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De mate van het gehoorverlies wordt bepaald in relatie tot een normaal werkend oor.

Vaak is het mogelijk om het gehoorverlies in het oor te lokaliseren. Deze informatie is erg belangrijk bij het behandelen van het gehoorverlies.

Geleidingsverlies

Geleidingsverlies

Wordt het geluid niet goed door het buitenoor en/of het middenoor geleid, dan resulteert dit in een geleidingsverlies. Dit type gehoorverlies vindt zijn oorsprong in de oorschelp, de gehoorgang, het trommelvlies, de gehoorbeentjes, de middenoorholte of een combinatie hiervan.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies

Een perceptief gehoorverlies wordt veroorzaakt door een aandoening in het binnenoor. Dit ten gevolge van een beschadiging of disfunctie t.h.v. de haarcellen, de zenuwvezels of de verbinding van de zenuwvezels met het slakkenhuis. Is een onderdeel beschadigd, dan vermindert of verdwijnt het vermogen om mechanische energie om te zetten in elektrische impulsen.

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen

Een kind dat met een gehoorverlies wordt geboren loopt een groter risico op een vertraagde spraak- en taalontwikkeling in vergelijking met een kind dat slechthorend wordt nadat het reeds spraak verworven heeft. Daarentegen is de kans op het ontwikkelen van emotionele problemen groter bij de laatste groep kinderen.